PERSBERICHT – Tim Buurke en Valentijn Berlijn mogen zich ‘beste vmbo-lasser van Nederland’ noemen

PERSBERICHT – Tim Buurke en Valentijn Berlijn mogen zich ‘beste vmbo-lasser van Nederland’ noemen

Tim Buurke (Winkler Prins in Veendam) en Valentijn Berlijn (Comenius College in Capelle a/d IJssel) zijn de twee trotse winnaars van de landelijke vmbo-Laswedstrijden 2019 die jaarlijks door het Nederlands Instituut voor Lastechniek worden georganiseerd. Van de in totaal 28 kandidaten die zich voor de grootse finale hadden opgegeven, wist Tim eerste te worden bij het onderdeel TIG-lassen en Valentijn bij het onderdeel MAG-lassen met massieve draad.

RDM Campus

De Laswedstrijden 2019 vonden woensdag 10 april plaats op een passende locatie: bij Techniek College Rotterdam op de locatie van de RDM Campus. De RDM was vroeger een werf waar scheepsreparaties werden verricht en nieuwe schepen gebouwd. Een bedrijf waar vol trots vakmanschap werd ingezet voor onder andere de bouw van het stoomschip de ss Rotterdam. Afgelopen woensdag diende deze RDM Campus als nationaal podium waar de aanstormende lastalenten hún vakmanschap en passie voor het lasvak konden laten zien.

28 kandidaten

De potentiële winnaars – 15 MAG-kandidaten en 13 TIG-kandidaten – hun docenten, de ouders, sponsoren en belangstellenden werden welkom geheten door Henrik Stevens, directeur van het Techniek College Rotterdam, en Yvonne Olgers, Productmanager Onderwijs van het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Henrik noemde het een spannende dag voor de studenten waarna hij hen veel succes wenste. Yvonne lichtte aan de volle zaal toe dat er dit jaar voor gekozen was om de Laswedstrijden grootser aan te pakken en dat er daarom geen voorrondes zijn gehouden zoals wel in voorgaande jaren het geval was. Zij eindigde met de woorden dat het Nederlands Instituut voor Lastechniek het Techniek College Rotterdam zeer erkentelijk is voor hun bijdrage aan de Laswedstrijden, evenals de vele sponsoren waarvan een groot aantal met een stand in de hal van het gebouw het evenement opluisterden.

Twee stageplekken

Hierna was het de beurt aan de studenten om met het samenstellen en hechten van het finalewerkstuk, een houtkacheltje ontworpen door Yvonne en NIL-examinator Wim Maassen, te beginnen. Net als in voorgaande jaren bevatte ook dit werkstuk alle aspecten die een lasser op niveau 1 moet beheersen. Een kleine drie uur later werd het startschot voor de officiële Laswedstrijden 2019 gegeven. Alvorens er werd gestart, deelde Arlé Rietdijk van Shell Pernis mee dat de twee winnaars een stageplaats bij Shell aangeboden zouden krijgen.

Boeiend programma

Terwijl er druk werd gelast, konden de ouders en andere betrokkenen een aantal interessante presentaties bijwonen. Zo vertelde Leen Prins, Locatiedirecteur vmbo-b/k/g van het Schoonhovens College, over de aanpak en het schoolprogramma van het Schoonhovens College met betrekking tot het vormgeven van doorlopende leerlijnen in de samenwerking van het vmbo met het mbo en het bedrijfsleven. Femke Rijpma, Application Engineer Personal Safety bij 3M Nederland, gaf een presentatie over veilig werken en het belang van het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Yvonne ging in op talentontwikkeling en de carrièremogelijkheden in de lastechniek. Ook kon men kiezen voor een rondleiding over de RDM Campus, die door respectievelijk Gert-Jan Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam en Frank van Duist van het Techniek College Rotterdam werden gegeven. Ook dit onderdeel viel erg in de smaak.

De winnaars

Iets later dan de bedoeling was, was het dan eindelijk tijd voor de prijsuitreiking. Yvonne verklaarde dat er zelfs met halve punten per las gerekend moest worden, zo dicht lagen de uitslagen bij elkaar. Maar uiteindelijk waren het Tim Buurke (Winkler Prins in Veendam) en Valentijn Berlijn (Comenius College in Capelle a/d IJssel) die zich ‘beste vmbo-lasser van Nederland’ mochten noemen. Nummer 2 in de categorie TIG-lassen werd Sven Kamp (GAG Het Segment in Gouda) en nummer 3 Maik den Hollander (Stedelijk College in Zoetermeer). Nummer 2 in de categorie MAG-lassen werd Nick Abee (Winkler Prins in Veendam) en nummer 3 Joost Weststrate (Calvijn College in Krabbendijke). De winnaars mochten een mooie lashelm uitzoeken, beschikbaar gesteld door Speedglas 3M en Lincoln Electric, en ze kregen een mooie beker. Voor alle kandidaten was er een NIL-medaille en een lasmeetinstrument beschikbaar gesteld door sponsor Linde Gas.

Mooie dag

Het Nederlands Instituut voor Lastechniek kijkt samen met alle deelnemers en betrokkenen terug op een geslaagd kampioenschap onder leiding van de deskundige NIL-vakjury. Het Nederlands Instituut voor Lastechniek is trots op alle deelnemers, die alles in zich hebben om de toplassers van de toekomst te worden! Ook is het Nederlands Instituut voor Lastechniek het bedrijfsleven dankbaar voor de grote interesse en betrokkenheid en het mede mogelijk maken van dit evenement. Klik op de link om een eerste selectie van de foto’s (Rhalda Jansen Fotografie/Digitale video) van deze dag bekijken. Meer foto’s stellen wij zo spoedig mogelijk beschikbaar en brengen wij u van op de hoogte via onze website www.nil.nl en social media kanalen.