Masterclass ‘Kwaliteitsborging bij het lassen volgens EN 1090-2’

Masterclass ‘Kwaliteitsborging bij het lassen volgens EN 1090-2’

Vorige week vond voor de eerste keer de masterclass over de lasactiviteiten volgens de nieuwe versie van de EN 1090-2 plaats. Hierbij aanwezig was een gezelschap van 20 lascoördinatoren. Het programma is gebaseerd op de 2018-versie van de norm en werd voorafgaand aan deze masterclass voorgelegd aan een aantal lasspecialisten uit de industrie. Hiermee is een goede afstemming bereikt tussen de meer formele normteksten en de dagelijkse laspraktijk.

Programma

Namens het NIL vertelde Leo Vermeulen, lastechnisch adviseur, dat de EN 1090-2 een uitstekende manier is om de kwaliteit van laswerk te borgen. Over de wijzigingen vertelt hij: ‘Het aantal aanpassingen dat in deze nieuwe versie ten opzichte van de voorgaande versie is opgenomen, is wel te overzien en komen allemaal aan bod. Het wordt lastiger als je gaat kijken naar de grote hoeveelheid las- en keuringsnormen waar de EN 1090-2 naar verwijst. Veel van deze normen zijn namelijk ook onderhevig aan veranderingen. Hierdoor besteed ik deze dag veel aandacht aan het structureren, de samenhang en de lastechnische achtergronden van deze zaken.’

Nuttig

De belangstelling was groot en de reacties positief. Zo zegt een van de deelnemers: ‘Het is best een lange zit als je dagelijks werk in en rond een werkplaats doet. Toch is het goed om alle lastechnische zaken weer eens op een rijtje te zetten en met collega-lascoördinatoren te praten. Ik vond het een zeer nuttige dag.’ Het NIL verzorgt deze masterclass dan ook op verschillende locaties in Nederland. Kijk voor meer informatie en/of om aan te melden in de NIL-agenda.