Wat is TIG-lassen?

De naam is een afkorting en staat voor Tungsten Inert Gas en dankt zijn naam aan de Engelse naam voor wolfraam (Tungsten) en het gebruik van een inert (niet-actief) gas. TIG-lassen is een nauwkeurige lastechniek waarmee je een zeer hoge laskwaliteit kunt bereiken.

› Lees verder

TIG-lassen behoort tot de categorie ‘elektrisch booglassen’. TIG-lassen wordt gezien als een moeilijke vorm van lassen, omdat het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd moet worden. Er zijn dus altijd twee handen nodig tijdens het proces.

De kwaliteit van TIG-lassen zit voornamelijk in de lasser zelf. Een vaardige lasser kan met het TIG-lasproces hoge kwaliteit leveren. TIG-lassen is met name geschikt voor roestvaststaal en aluminium.

TIG-lassen wordt veel gebruikt bij specialistisch leidingwerk, bijvoorbeeld voor de zuivelindustrie en als er hoge eisen aan de laskwaliteit en -uiterlijk worden gesteld.

TIG-lasser worden: niveau en toelatingseisen

Je kunt een opleiding tot TIG-lasser volgen op vier niveaus. Voor alle opleidingen gaan we ervan uit dat je de lesstof van het onderliggende niveau beheerst. Dit betekent bijvoorbeeld dat je voor de opleiding TIG-lassen op niveau 2, het basisboek en de lesstof TIG-lassen 1 en 2 beheerst.

  • Niveau 1: staat open voor iedereen
  • Niveau 2: een diploma TIG-lassen niveau 1 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 3: een diploma TIG-lassen niveau 2 is gewenst, maar niet verplicht
  • Niveau 4: een diploma TIG-lassen niveau 3 is verplicht

Inhoud opleiding

Meer informatie over de theorie en praktijk vind je hier. De opleider van jouw keuze kan je uitgebreide informatie geven.

Kosten & aanmelden

Je kunt je aanmelden voor de opleiding bij de erkende opleider van jouw keuze

Klik op de link voor de Tarieven HVO 2022 – 2023.

Examen

De examens worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Het examen wordt afgenomen onder toezicht van een NIL-examinator.